La galette des rois / The French Kings cake / עוגת המלכים

תרגום בעברית בהמשך

I grew up with the Galette des rois, and as of today it brings me sweet memories. I loved both the cake and playing the game with the family.

In France around the 6th of January, and the following days it is customary to eat, the Kings Cake. At this time of the year every bakery in the country bakes the Galette des rois and sells it with two paper golden crown. The galette des rois is a rich almond tart, full of butter and warm taste. It is to be eaten warm.

Around the galette we play a very nice game in family or with friend. In the  galette is hidden a small ceramic lucky charm. The youngest children of the family is asked to sit under the table, hidden. We slice the galette according to the number of guests and ask the child sitting under the table for whom is this slice. He names a guest and the slice is given to that guest. We countinue asking him until all the slices are handed out, keeping one slice for himself. We sit down together and start eating slowly the slice of tart until one of the guests finds the lucky Charm.

The person that finds the lucky charm is named the king or queen of the day, and is handed over the golden paper crown. His is invited to choose her queen or king  from the rest of the guests. The tradition wants that the king of the day will invite to his home the next galette des rois.

Children love this event. I highly recommend you to try it out in your family and share with us pictures and stories of the party.

The galette is not difficult to bake.

Ingredients

2 circles of Flaky pastry

100 gr of butter

100 gr of sugar

100 gr of almond powder

few drops of almond concentrated

few drop of orange blossom concentrated

3 eggs, of which one for the goldening

1 ceramic lucky charm or dried beans.

Crush the butter in a bowl, add the almond powder, the sugar, orange blossom and almond concentrated. Mix until homogeneous. Add the two whole eggs one after the other and stir until the sugar has melted. Rest in the fridge for half an hour.

Place the first flaky pastry on a waxing sheet. Spread the almond cream on the pastry leaving two centimeters around the edge free. Brush the contour with the yolk of the egg mixed with a few drops of water, around the edge of the pastry.

Add the ceramic lucky charm in the almond cream.

Place the second circle of pasty on top of the first one. With a knife, draw diagonal lines around the edge to join the two layers of flaky pasty.

Draw diamond shapes or spirals on the pastry with the tip of the knife. Make a small hole in the center of the cake for the steam to find it's way out during cooking.

Brown the galette with the rest of the egg yolk before baking.

Bake for about 30 minutes at 200 C, Celsius.

———————————————————————————-

עוגת המלכים לוותה את ילדותי ומעוררת בי עוד היום זכרונות מתוקים

כשם שאני אוהבת את העוגה הטעימה, אני אוהבת גם את המשחק המשפחתי המלווה אותה.

בצרפת, סביב ה6 לינואר, נהוג לאפות עוגת מלכים. בזמן זה בשנה, כל מאפייה וקונדיטוריה במדינה אופות את העוגה ומוכרות אותה בצרוף שני כתרים מנייר זהוב.

עוגת המלכים היא עוגת שקדים עשירה חמימה ומלאה בחמאה. עליה להיות מוגשת לשולחן חמה!

כשהוגשה העוגה נהגנו לשחק משחק מסורתי עם המשפחה או החברים:

בתוך העוגה חבויה בובת מזל קטנה מקרמיקה. בזמן שפורסים את העוגה לפי מספר האורחים , הילד הצעיר שבמשפחה מתבקש לשבת מתחת לשולחן כך שלא יראה את המתרחש מעליו ולומר למי מיועדת כל פרוסה שנפרסה. האורחים מקבלים איש איש את פרוסתו לפי החלטת הילד עד שנפרסה וחולקה כל העוגה.(כמובן שזוכרים להשאיר פרוסת עוגה גם עבור הילד עצמו.) כשכולם קיבלו את פרוסתם מצטרף הילד אל הסועדים וכולם יושבים לאכול מן העוגה עד שאחד מהאורחים מוצא בפרוסתו את בובת המזל הקטנה. בר המזל (או ברת המזל) שקיבל את הבובה נקרא המלך של היום ומקבל את כתר הזהב. הוא מוזמן לבחור לעצמו את מלכתו (או מלכו) מבין האורחים ולהניח על ראשה את כתר הזהב הנוסף. המלך הנבחר הוא זה אשר בביתו יתרחש המפגש הבא של עוגת המלכים.

ילדים אוהבים את המנהג הזה. אני ממליצה בחום לנסות זאת גם במשפחתכם ולחלוק עמנו תמונות וחוויות.

עוגת המלכים הנה קלה להכנה!

מצרכים

עיגולים מרודדים 2, גדולים של בצק עלים על בסיס חמאה

ג'100 סוכר

ג' 100 אבקת שקדים

ג' 100 חמאה רכה

ביצים 3 ,מתוכן 1 להשחמה

טיפות 4 של תמצית פרחי תפוז ,מי הדרים

טיפות 4 תמצית שקדים

בובת קרמיקה קטנטנה או כפתור קרמיקה

אופן ההכנה

לחמם את התנור ל200

לערבב את החמאה עם הסוכר, אבקת השקדים, תמצית ההדרים והשקדים עד לקבלת עיסה חלקה.

להוסיף לעיסה 2  ביצים אחת אחרי השניה ולערבב עד שהסוכר בעיסה נמס. להניח במקרר לחצי שעה להצטנן.

להניח על תבנית אפיה נייר אפיה ועליו להניח את אחד מעיגולי הבצק.

למרוח את עיסת השקדים על פני עיגול הבצק.ולהשאיר שוליים פנויים ברוחב 2 סמ.

להניח את בובת הקרמיקה על התערובת, לא במרכז . במקום בובה אפשר לשים שעועית או פול.

לטרוף את חלמון הביצה הנותרת,להוסיף כף מים ולטרוף שוב. להבריש את שולי הבצק במעט מהחלמון ולהניח את עיגול הבצק השני על הראשון.

להצמיד בלחיצה את שולי הבצק זה לזה. להצמדה טובה יותר, לצייר בעזרת סכין פסים באורך סנטימטר לאורך השוליים המוצמדים.

למרוח על חלקה העליון של העוגה את החלמון הנותר.

לחורר חור קטן במרכז הכיפה על מנת לאפשר לאדים להשתחרר ולאפות במשך 30 דקות.

טיפ: רצוי להוציא את החמאה מהמקרר לפחות שעה לפני תחילת ההכנה, כדי שהיא תהיה קלה יותר לעבודה,  אך חשוב לא להמיס את החמאה כי אז התערובת  הופכת נוזלית מדי.

Our Family celebration

This year I invited a couple of friends to celebrate " la galette des rois" at home. No one had ever celebrated this custom, but they all were happy to be part of it. The youngest child, noga, went under the table and helped distribute randomly the pieces. We slowly ate  the galette, Noga was the happy one that fond the ceramic luky charm ! She was so pleased !!! She chose her king, my son Hillel … She then went on inventing a very creative social game in honor of this day and we all played together. I was a nice and warm evening with the children and their friends.

stephanie harari

יוצרת, חולמת, וחוקרת. משחקת עם חומרים וטכניקות, בעלת דמיון ללא גבול. מלמדת ומשתפת בכל גילוי יצירתי. ובעיקר - נהנית.

3 thoughts on “La galette des rois / The French Kings cake / עוגת המלכים

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s